5
9

Népliget tájépítészeti ötletpályázat

Építész generáltervező
Építészet
Akadálymentesítés
Alkotók
PARAGRAM Liziczai Sándor, Csapó Balázs; Pottyondy Flóra, Fritz Anna, Metzger Enikő; Bakó Bettina, Hargitai Bence, Nagy Eszter, Polonyi Viktor, Germán Tibor, Gurdon Balázs, Kozma Dániel, Bretz Annamária CREATE VALUE Dobrocsi Tamás, Gregorich Ákos, Pusztai Ádám KÉSZ TERVEZŐ Hanczár Gábor
Társművészetek
UTR
Grafika
Látványterv
Vági Bence
Megbízó
Kivitelező
Generáltervező
Tervezés éve
Kivitelezés éve
Fotó

A Népliget felelős megújítása és visszakapcsolása a városlakók mindennapi életébe humánus: a társadalom minden rétegéhez szól, kortól és társadalmi helyzettől függetlenül. A cél egy olyan élettér létrehozása, ahol természetközeli egyszerűséggel lehet kikapcsolódni.

A Népliget jelenleg gyengélkedő zöld sziget az intenzíven fejlődő, helyét kereső városszövetben. A városlakók mentális térképén Budapestnek ez az egyik legnagyobb kiterjedésű rekreációs területe halványan, alig kivehetően jelenik csak meg. Emiatt megújításának koncepciója az őt körülvevő várossal is foglalkozik: a legtöbb helyen a meglévő kapcsolatokat erősíti meg, míg a környező zöldfelületek és gyalogos városrészek felé zöldfolyosókat és a karbonsemleges közlekedési útvonalakat jelöl ki, célpontként előjelezve a nagy parkot. Elemzés és javaslat készült a környező területek beépítésére, növelve a lakó- és irodafunkciókat, amelyben az alulról szerveződő kulturális és civil programok is helyet kapnak.

A terv alapvetése, hogy Budapest egyik legjobban rekonstruálható történeti parkjában a meglévő adottságokat megértve funkcionálisan és vizuálisan is egységes közparki képlet jöhessen létre.Kiemelt szempont a történeti folytonosság biztosítása és a meglévő növényállomány életkörülményeinek fokozatos fejlesztése. Az útvonalak szerkesztése leköveti, esetenként finomabb módosításokkal visszaidézi az eredeti tervek tájképi és tengelyes elemekkel egyaránt operáló rajzolatát, hogy ezzel is a lehető legkisebb mértékben zavarja a meglévő ökológiai rendszert. A koncepció mindemellett finom, célzott megoldásokkal alakítja a parkot a mai igények szerint, hogy az minél komfortosabb városi rekreációt biztosíthasson.

Mutass kevesebbet
 3
Mutass többet
 4
No items found.

További projektek

No items found.