5
9

Kelenföldi vasúti jegypénztárak

Építész generáltervező
Építészet
PARAGRAM Csapó Balázs, Gurdon Balázs
Akadálymentesítés
Társművészetek
UTR
Grafika
Látványterv
Megbízó
Kivitelező
Generáltervező
Tervezés éve
2017
Kivitelezés éve
2019
Fotó

Az M4 metró megnyitásával Kelenföld vasútállomás Budapest egyik legjelentősebb intermodális csomópontjává lépett elő. A metróállomáshoz kapcsolódó nagyméretű gyalogos aluljáró az átadását követő években folyamatosan bővül azokkal a szolgáltatásokkal, amelyek teljessé teszik az utasélményt mindenki számára. 

Az aluljáró egyes üzlethelyiségeinek helyén kiépült nemzetközi és belföldi személypénztárak régi hiányt pótolnak: a félreeső, leromlott állagú felvételi épület földszintjéről költöztek le ezek a funkciók az aluljárónak az utasforgalom fő áramlási irányába eső kulcspozícióiba. A mai igényeknek megfelelő pénztárakat rendkívül szűkös alapterületen kellett kompakt módon berendezni, és az utasok várakozását az aluljáró területén a lehetőségekhez mérten komfortosan kialakítani. Kiemelt műszaki feladat volt a pénztárosmunkahelyek akusztikai tervezése, ugyanis a nemzetközi pénztár éppen a Kelet- és Nyugat-Magyarország közötti teherforgalmat lebonyolító vágányok alá esik. A pénztárak arculata az aluljáró már kialakult építészeti karakterébe illeszkedik, a sárga pénztárfiókok a folyosó teljes hosszában végigfutó sávosfém burkolatú falak integrált elemei, a nagy felületeken megjelenő élénk színhasználat segíti a könnyű beazonosítást. 

Az arculati falon megjelenő grafika – amellett, hogy némi támpontot is ad a jegyváltásnál – a vasúton történő nemzetközi utazást, a vonattal elérhető célpontok egyre bővülő kínálatát is hivatott népszerűsíteni.  

Mutass kevesebbet
 3
Mutass többet
 4
No items found.

További projektek

No items found.