5
9

Jókai Mór lakótelep közterületeinek felújítása

Építész generáltervező
Építészet
Akadálymentesítés
Társművészetek
UTR
Grafika
Látványterv
Tájépítészet
Liziczai Sándor, Pottyondy Flóra
Megbízó
Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat
Kivitelező
Társtervező
Technoconsult Kft.
Generáltervező
Tervezés éve
2018–2019
Kivitelezés éve
2019
Fotó
Gulyás Attila, Sziráky Lili

Mivel lakótelep tervezésekor nagyon sok ember mindennapjait meghatározó tereket alakítunk, ezért a megszokottnak és az újításnak a mértékével ügyesen szükséges bánni. Úgy kell korszerű, biztonságos, előre mutató köztereket tervezni, hogy közben ne változzon semmi, ugyanakkor megfeleljünk az évek során megváltozott igényeknek, és javítsunk a környezetkultúrán.

A Jókai Mór utcai lakótelep az 1970-es évek első felében épült Sashalom és Ómátyásföld határán. A telep építését megelőzően számos 20. század elején épült ómátyásföldi villát szanáltak. A lakótelepen jellemzően öt- és nyolcszintes sávházak, illetve tizenegy szintes pontházak épültek csúszózsalus technológiával. A lakóépületek játszóterületeket és parkos tömbbelsőket határolnak.

A lakótelep fejlesztését nagy kiterjedése miatt sok szempontból át kellett gondolni az Önkormányzattal együtt. Új elemeket, módosításokat csak nyomós indokok alapján lehetett tervezni,a gyalogos közlekedési hálózat csak a szükséges helyeken módosult. Az új járdaburkolatok jelentős része a régi nyomvonalakon halad. A játszótér és a sportpálya a jelenlegi helyükön maradtak, ám új útvonalak kijelölésével megközelíthetőségük javult. A játszóterek elsősorban kicsiknek készültek. Az indokolt helyeken a meglévő leromlott állapotú lépcsők átépültek, és a szükséges helyeken akadálymentes rámpával egészültek ki.

Mutass kevesebbet
 3
Mutass többet
 4
No items found.

További projektek

No items found.