5
9

Allende park felújítása

Építész generáltervező
Építészet
Akadálymentesítés
Tájépítészet
Liziczai Sándor, Pottyondy Flóra
Társművészetek
UTR
Grafika
Látványterv
Megbízó
Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata
Kivitelező
Generáltervező
Tervezés éve
2018
Kivitelezés éve
2019
Fotó
Gulyás Attila, Sziráky Lili

Az Allende parkot, a XI. kerület egy kisebb lakótelepének zöldfelületének felújítását az Önkormányzat kezdeményezésére, az ott lakók aktív bevonásával tudtuk megtervezni. A közösségi tervezés során alkalmunk nyílt az együttgondolkodásra, a parkhasználati konfliktusok hatásos, közös feloldására. A körültekintő előkészítés magas színvonalú kivitelezéssel párosulva arra a reményre ad okot, hogy a park alacsony fenntartási igénnyel, hosszú távon nyújt majd kikapcsolódási lehetőséget.

A lakótelep kellemes, nyugodt hangulata, az egymástól egészséges távolságra álló lakóházak mérete, a nagy kiterjedésű zöldfelületek beállt növényállománya jó alapot biztosítottak a felújításhoz. A meglévő járdaútvonalak csak olyan esetekben lettek áttervezve, amikor a használat azt indokolta: a lehető legkönnyebben használható útvonalakat jelöltük ki, javítva a lakóházak megközelíthetőségén és figyelembe véve a lakóházaktól való távolságot és a meglévő fák megtartását.

A lakótelep aktív életéhez elengedhetetlen, hangosabb funkciók (közösségi tér, játszótér, sportpálya, sporteszközök, találkozási helyek) is a meglévő helyükön, a gyalogos főtengelyről lefűződve, a park központjában maradtak, az új útvonalak kijelölésével megközelíthetőségük javult. A játszótér, a sportpálya és a napozógyep a lakosság döntése alapján alacsony kerítéssel lett elválasztva a park többi részétől – a gyerekek így biztonságosan szaladgálhatnak, a napozó gyep pedig kutyamentes. A pihenőpark helye – szintén lakossági egyetértéssel – a park nyugati felén lett kijelölve, benne virágos évelőágyások, befuttatott árnyékoló fémpergolák létesültek. A park keleti részén, a meglévő kutyasétáltató helyett korszerűbb, kerített kutyafuttató épült.

A játszótér a kicsiknek és nagyobbaknak (0-12 éves korig) egyaránt készült, ütéscsillapító burkolatokkal: a különböző korcsoportoknak való játszószerek egy térben, de egymástól kissé elválasztva jelennek meg. A sportpálya felújított burkolattal, streetball, kosárlabda és mini focipályák kialakításával újult meg, melléjük sakk- és pingpongasztalok, valamint fitneszeszközök kerültek. Az utóbbiak az idősebb korosztály által is könnyen használható, mozgó alkatrészekkel rendelkeznek.

Mutass kevesebbet
 3
Mutass többet
 4
No items found.

További projektek

No items found.