5
9

Aszód vasútállomás felvételi épülete

Építész generáltervező
Építészet
PARAGRAM Stúdió Csapó Balázs, Gurdon Balázs, Polonyi Viktor; PAULINYI AND PARTNERS Sebők Péter, B. Terbe Erzsébet
Akadálymentesítés
Társművészetek
UTR
Grafika
Látványterv
Megbízó
Kivitelező
Generáltervező
Tervezés éve
2017
Kivitelezés éve
2019-2021
Fotó

A budapest-miskolci vasútvonalnak a főváros és Hatvan közé eső szakasza egyike a legforgalmasabb elővárosi vasútvonalainknak. Ez a vonalszakasz a második világháború utolsó hónapjaiban súlyos károkat szenvedett, szinte valamennyi állomást teljesen újjá kellett építeni. 

Az aszódi felvételi épület a szocreál stílust megelőző,mindössze pár évig tartó modern korszak szép példája. A Rákos–Hatvan vonalszakasz rekonstrukciója keretében az állomásépület teljes körűen megújult: lényegében csak a szerkezet maradt meg a régi házból. Az épület karakteres építészeti elemei – a forgalmi iroda üvegdoboza, a téglaburkolat, a beton pengetető – átmentendő értékekként újultak meg, miközben egyes építészeti gesztusok – tömegek egymáshoz való viszonya, utasterek szervezése, részletképzések – kortárs újraértelmezést kaptak.  

A felújítás kapcsán fontos kiűzött cél volt az utaskomfort növelése (akadálymentesítés, utastájékoztatás, szolgáltatási színvonal emelése), ugyanakkor helyet kellett találni a házban a korszerű technológia eszközeinek (távközlés, biztosítóberendezések). A bútorok, berendezési tárgyak is friss arculatot kölcsönöznek a régi-új épületnek, az utascsarnokban megjelenő művészeti felület az itt tanuló, és a vasút szerelmeseként számon tartott Petőfi Sándor aszódi emlékeit idézi fel. 

Mutass kevesebbet
 3
Mutass többet
 4
No items found.

További projektek

No items found.